Undersøkelsen vår viste videre at 80 prosent er villige til å bidra for å utrydde fattigdom i verden - gjennom å engasjere seg frivillig eller politisk, betale mer for varer fra utviklingsland eller gi en gave til frivillige organisasjoner. Og ikke minst: 1 av 3 nordmenn mener bistandsbudsjettet bør økes.
De siste ukene har debatten gått om den nye regjeringsplattformen, hvor vi i Strømmestiftelsen har fremmet vår bekymring om at andelen av bistandsbudsjettet som går til å bekjempe fattigdom blir redusert. Hurdalplattformen sier nemlig ikke at én prosent skal gå til bistand, men til «internasjonal innsats».
Det er urovekkende at Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim i flere medier bekrefter at den nye regjeringen kommer til å redusere andelen av bistandsbudsjettet som går til å bekjempe fattigdom. De bør heller finne inspirasjon i at de har befolkningen i ryggen som ikke vil redusere bistandsandelen i budsjettet. Når krisene står i kø utenfor Norges grenser mener jeg at vi heller må øke den totale innsatsen slik at viktige satsinger på for eksempel klima, natur, global helse og migrasjon holdes utenfor bistandsprosenten.
Unge mennesker mellom 16 til 24 år skiller seg ut i undersøkelsen vår. 1 av 2 mener ekstrem fattigdom vil bli redusert innen 2030. 3 av 5 mener bistandsbudsjettet bør økes. De er også mer villige til å engasjere seg aktivt, enten politisk eller gjennom frivillig arbeid, for å bidra til å bekjempe fattigdom. Jeg håper denne optimismen kan smitte over på både regjeringen og andre deler av befolkningen. Så skal vi som bistandsaktør ta vårt ansvar og vise hva som nytter, frem mot 2030.
Og til deg som leser dette: Vit at vi har troen på at det er mulig å utrydde fattigdom, om vi jobber sammen for å nå målet.
Erik Lunde, generalsekretær i Strømmestiftelsen
Denne kronikken ble publisert i avisen Dagen, 09.11.21